Hvor raskt kan man få et forbrukslån?

Når du søker om et forbrukslån, er du nok utålmodig for å finne ut om du får det innvilget. Det kan være at du skal bruke lånet på noe du har gledet deg til lenge. Eller kanskje er det sårt nødvendig for å få økonomien til å gå rundt. Du trenger heldigvis sjeldent å vente så lenge før du får svar.

Forbrukslån og vilkår

Begrepet forbrukslån brukes om all usikret gjeld. Det vil si all gjeld hvor banken ikke har tatt pant i dine eiendeler. Dette inkluderer de tradisjonelle forbrukslånene, kredittkort og andre kredittrammer du har fått innvilget. Lånene som omtales som smålån, mikrolån og lignende er også forbrukslån.

De ulike typene usikrede lån har forskjellige lånevilkår. Det kan være stor forskjell mellom et forbrukslån og et mikrolån. Det er spesielt nedbetalingstiden og den effektive renten du bør merke deg.

Forbrukslån

Et lån inntil 500 000 eller 600 000 kroner
Rente ca. 10–15 %
Nedbetalingsperiode maksimalt fem år

Kredittkort og kredittrammer

Innvilget kreditt mellom 5 000 og 150 000 kroner
Rente mellom 20–30 %
Nedbetalingstid maksimalt fem år

Smålån

Mindre lånebeløp inntil 70 000 kroner
Rente mellom 20–30 %
Nedbetalingstid fra seks måneder til fem år, avhengig av lånebeløp

Mikrolån

Lån mellom 1 000–20 000 kroner
Rente mellom 100–300 %, noen ganger mer
Nedbetalingstid én til seks måneder

Lån på dagen

Begrepet lån på dagen er noe som har oppstått i sammenheng med markedsføring av forbrukslån. Dette er oftest små- eller mikrolån. De markedsføres som lån på dagen fordi du ofte får svar på lånesøknaden samme dag. Lånet utbetales derimot ikke umiddelbart av den grunn.

Det samme gjelder SMS-lån, som er forbudt i Norge. I dag er det ikke lov å få innvilget lån kun ved å sende et kodeord på SMS. I Norge må banken foreta en kredittsjekk og låneavtalen må signeres med underskrift eller e-signatur. Lånevilkårene skal også opplyses om i forkant av avtaleinngåelsen.

Søknadsprosessen

Når du skal søke om forbrukslån må du gi banken en del opplysninger om deg selv. Banken må vite litt om din livssituasjon og økonomi. Først og fremst må du fylle ut dine personalia som navn, personnummer, sivilstatus, jobbsituasjon og lignende. Videre vil banken ha oversikt over dine inntekter og totale gjeld. Dette er faktorer som forteller om hvorvidt du er i stand til å betjene lånet.

I det du sender inn søknaden blir det foretatt en kredittsjekk. Dette er lovpålagt, da denne forteller om din betalingsevne. Har du betalingsanmerkninger vil de dukke opp her. Du kan også gi banken tilgang til å hente ut opplysninger fra Skatteetaten. Dette vil gjøre søknadsprosessen raskere. Du må eventuelt ettersende opplysninger.

Innvilgelse av forbrukslån

Når du har sendt inn søknaden vil du ofte få svar relativt raskt. I dagens digitaliserte verden gir mange banker svar så fort du har trykket på send. Om søknaden blir avvist er det lurt å tenke over om det er faktorer du har glemt å opplyse om. Kanskje har du ekstra inntekter du ikke har tatt med? Eller skal du nedbetale deler av gjelden din med lånet? Er dette tilfellet, kan du kontakte banken og ta en prat.

Innvilgelse av lån skjer også ganske fort. Ofte vil du få beskjed om at lånet er innvilget så snart du har sendt inn. Da er det gjerne med forbehold om at opplysningene du har gitt er korrekte og kan dokumenteres.

Ettersending av dokumenter

I noen tilfeller må du ettersende lønnslipper for de tre siste månedene og eventuelt skattemeldingen din. Dette er gjerne når du søker om et større lånebeløp. Banken ber om dette for å dokumentere at du har fast inntekt. Det viser også at opplysningene du har gitt stemmer.

Utbetaling av forbrukslån

Siden et forbrukslån er et lån uten sikkerhet, går søknadsprosessen nokså raskt. Det er ingen pantedokumenter eller tinglysninger som tar tid. Dermed kan banken utbetale lånet så snart du har signert avtalen. Om du må ettersende dokumenter, vil lånet utbetales så fort disse er behandlet. Selve bankoverføringen tar omtrent 1–3 virkedager, men dette varierer fra bank til bank. Du vil uansett ha pengene tilgjengelig innen kort tid.

Lån på dagen

Utbetalingen av såkalte lån på dagen går ikke nødvendigvis raskere enn et vanlig forbrukslån. Bankoverføringen tar like lang tid uavhengig av lånetype. Begrepet referer til at du garantert vil få svar på søknaden din samme dag. Det kan derfor ta kortere tid før du får vite om lånet er innvilget eller ikke.

Oppsummering – hvor raskt kan man få et forbrukslån?

Om du søker om lån digitalt vil du oppleve at låneprosessen går nokså raskt. Når søknaden din er sendt inn vil du ofte få svar umiddelbart. Blir lånet innvilget med én gang, er det ofte med forbehold om at opplysningene dine kan dokumenteres. Så snart låneavtalen er signert og eventuell ettersending er i orden, vil lånet bli utbetalt. Da tar det gjerne mellom 1–3 virkedager før du har pengene på konto.